translate

Sunday 6 May 2012

Butter Prawn

Bahan-bahannya
10 ekor udang saiz besar
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
3 biji cili padi
2 tangkai daun kari
150gm mentega
3 biji kuning telur
1/2 kiub pati ayam
Gula
Garam

Udang dibiarkan kulitnya dan dibersihkan dan diperap dengan sedikit garam.
Panaskan kuali(jenis bergeluk) dan masukkan mentega.  Bila cair dan mendidih masukkan kuning telur (yang telah dipukul dengan garfu) kacau sehala dengan menggunakan senduk bulat.  Kacau tanpa henti sehingga berjurai dan nampak masak dan sedikit garing...Tapis dan toskan menggunakan penapis besi.
Lebihan minyak tadi masukkan semula dalam kuali.
Tumis bawang putih bersama halia yang telah dimayang dan dihiris nipis.
Apabila telah kekuningan masukkan udang, daun kari, cili padi(potong kecil2), kiub ayam dan gula.
Kacau sehingga udang agak masak dan masukkan sedikit juraian telur tadi.  Kacau seketika dan angkat dan ditoskan (dalam tapisan besi tadi)
Hidangkan dalam bekas dan masukkan lebihan telur tadi di atasnya.




2 comments:

  1. salam kak yah...mieza panggil kak yah ye sbb nampak urlnya dapur kak yah..mieza datang sini lepas tgk udang ni kat MDM kak salami simon...cantik je kajdiannya...mieza suka butterprawn..tp tak pandai nak buat habuk dia tu...selalu pakai cosway punya je...mieza follow ye kak yah..jemput ke blog mieza juga :)

    ReplyDelete
  2. Nak cuba buat kak Rogayah... minta resepinya ya.

    ReplyDelete