translate

Saturday 5 May 2012

Hokkaido Cupcake

5 bji putih telur
1 sudu teh krim of tartar
80gm gula kastor

Cara Merringue...
Pukul putih telur bersama krim of tartar dan kemudian masukkan gula.  Pukul lagi sehingga beku atau kental(bila diterbalikkan tidak jatuh)

5 biji kuning telur
30gm gula kastor
40ml minyak jagung
40ml susu segar
1 sudu teh esen vanila
60gm tepung kek
25gm tepung kastad
1 sudu teh beking powder(kesemua tepung dan beking powder diayak bersama)

Pukul telur bersama gula hingga sedikit kembang.  kemudian masukkan minyak dan susu. Pukul lagi seketika.
Masukkan tepung yang telah diayak tadi.  Kacau.
Masukkan putih telur tadi(merringue) ke dalam adunan kek dan kacau secara kaup dan balik.
Panaskan oven terlebih dahulu.
Masukkan dalam cupcake dan bakar selama 20 minit dengan suhu 180C .(5 minit pertama guna api bawah sahaja dan bakinya guna api atas dan bawah)

Kastad
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar tepung gandum
6 sudu besar gula halus
400ml susu segar
2 biji telur
2 sudu besar mentega

Sebatikan dahulu tepung dan susu dan masukkan ke semua bahan lain dan masak atas api yang perlahan sehingga pekat dan licin.

Apabila cupcake sudah masak, masukkan kastad dalam paipping (guna nozle muncung tajam) dan tekan dalam kek.Kek kita jadi berinti di dalamnya.

9 comments:

  1. Seciput je kastadnya atas tu.......dah berangan nk buat tp entah bila..

    ReplyDelete
  2. kat atasnya sikit tapi kat dalamnya penuh dengan kastad..sedap..

    ReplyDelete
  3. salam kenal... ya lah... seciput je nampak kastad kat atas tu...mcm cute aje... kat dalam mesti melimpah ruah kan....

    ReplyDelete
  4. saya pun br jer buat...sedapppppp, salam perkenlan...mmmmm saya pn kak yah juga...hehehe

    ReplyDelete
  5. dh lama cari resepi ni.. dh la semua dlm english, payah nk paham.. nasib baik ada resepi kak yah... hmm..nnti senang2 nk try buat kek ni...

    ReplyDelete
  6. Tpg kek itu superfine kan

    ReplyDelete
  7. Tpg kek itu superfine kan

    ReplyDelete
  8. Tpg kek tu campuran 3/4 tpg gandum dicampur dengan 1/4 tpg jagung dan diayak....ini kita dpt secawan tepung kek...dan kita sukat semula ikut resepi yg kita kendaki..kalau untuk lain resepi kalau tidak cukup boleh ulang lagi cara buat tersebut...

    ReplyDelete