translate

Friday 22 May 2015

Ayam Sumatera

Bahannya
Seekor ayam kampung(potong 8 bahagian)
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
Seinci lengkuas
1 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh jintan serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
Seinci kunyit
1/2 sudu besar cili giling
2 helai daun limau purut
Sebatang serai(ketuk)
Sekeping asam keping
1 cawan santan pekat
Air secukupnya
Minyak untuk menumis

Tumbuk/kisar bawang merah, putih , halia, kunyit dan lengkuas.
Tumis dengan sedikit minyak.  Biar naik wangi, masukkan cili giling.  Biarkan dan kacau seketika.
Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan putih.
Masukkan ayam dan air secukupnya.
Masukkan serai dan daun limau purut.
Masukkan gula dan garam.  Biar mendidih lama dan ayam sedikit lembut.  Pastikan air tinggal sedikit.
Masukkan santan dan asam keping(gelugur)
Biarkan mendidih seketika dan boleh lah diangkat.

Saturday 16 May 2015

Siakap Kukus Nyonya

Bahannya
Seekor siakap dibersihkan.
Lumur dengan sedikit garam dan lada sulah.

Untuk Kuah
3 ulas bawang putih(kisar)
Selabu bawang besar(kisar)
Sedikit halia(kisar)
2 biji cili api(kisar)
2 batang serai(kisar)
3 helai daun limau purut(kisar)
3 sudu besar sos tiram
Sekeping asam gelugur
Gula dan garam

Hiasan
Bawang besar(potong bulat)
Cendawan butang dalam tin(belah 2)
Bunga kobis
Carrot( dadu besar)
Daun sup dan bawang

Caranya
Panaskan periuk pengukus.
Tumis bahan kisar sehingga naik minyak.
Masukkan sos tiram, asam keping, gula dan garam.
Masukkan sedikit air. Ketepikan

Letak ikan dalam dalam bekas yang sesuai dan curahkan kuah tadi.
Taburkan dengan bahan hiasan tadi.
Kukus sehingga ikan masak.